zaterdag 19 november 2011

Schiphol Taxi - De Zaanstreek is het oudste industrie gebied van nederland

www.green-cab.nl

De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Het ligt in de provincie Noord-Holland vlak ten noorden van het Noordzeekanaal. De Zaanstreek ligt aan weerszijden van de Zaan, die via het Noordzeekanaal uitmondt in het IJ en bevaarbaar is voor kleine kustvaarders.
Ter hoogte van Zaandijk is de Zaanse Schans, bekend om de toeristische windmolens. Andere plaatsen in de Zaanstreek zijn:
Oostzaan
Koog aan de Zaan
Zaandam
Krommenie
Westzaan
Assendelft
West-Knollendam
Wormer
Jisp
Oostknollendam
Wormerveer
Marken-Binnen
Nauerna, Molletjesveer en Krommeniedijk worden door de bewoners soms als dorp beschouwd, maar zijn geen officiële woonplaatsen.
Het grootste deel van de Zaanstreek ligt binnen de gemeente Zaanstad. Andere gemeenten zijn Oostzaan en Wormerland (Wormer, Jisp en Oostknollendam). Marken-Binnen hoort bij de gemeente Graft-De Rijp. De voormalige gemeente Wijdewormer, met als belangrijkste kern Neck maakt deel uit van Wormerland. Wijdewormer kan beschouwd worden als overgangsgebied tussen de regio's Zaanstreek en Waterland.
Belangrijke industrieën zijn houtverwerking en voedingsmiddelenindustrie. De inwoners van het gebied worden Zaankanters genoemd. De streek is ook bekend om de vele houten huizen, doorgaans in typerend groen en wit geschilderd. Hiervan zijn nog veel voorbeelden behouden gebleven. Een goede indruk hiervan krijgt men onder andere op de Zaanse Schans.
Van de Zaanse volkstaal werd door dr. Boekenoogen (Leiden, 1897) een lijvig woordenboek van 1368 pagina's gemaakt: De Zaansche volkstaal. Bijdrage tot de kennis van den woordenschat in Noord-Holland.
Literatuur
Molens langs de Zaan. Door Thijs de Gooijer, Uitgeverij René de Milliano, Alkmaar 2005. ISBN 90-72810-50-3.
Externe link
Zaanstreek
Bron: wikipedia.nl

3 opmerkingen:

  1. Cheap Taxi

    Zakelijk Transport - Taxi Amsterdam-020 biedt executive taxi en goedkope services in Amsterdam, Schiphol Airport Transfers Business.

    to get more - https://taxiamsterdam-020.com/zakelijk-transport/

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Cheap Taxi


    Op zoek naar de beste zakelijke en privé-taxiservice in Nederland? Taxi Amsterdam-020 biedt professionele zakelijke taxiservice voor een geweldige.


    to get more - https://taxiamsterdam-020.com/zakelijk-transport/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Best Taxi Service

    Bent u op zoek naar een Schiphol-taxi en een goedkope taxi naar de luchthaven van Amsterdam?Taxi Amsterdam-020 bieden de beste goedkope taxi service in Nederland. Contacteer ons nu! +31 64 444 4087

    to get more - https://taxiamsterdam-020.com/diensten/

    BeantwoordenVerwijderen